Sisu K-25 vm. 1955

heinäkuu 2008

Omistaja: Antero Kyllönen

Lavalla Oliver OC3 vm. 1952

Kuva on otettu 5-tien vanhalla museosillalla Ristijärvellä v. 2005

Kuva: Ritva Kyllönen


SISU

Sisu on tilattu tehtaalta vuonna 1955 ns. TVH-mallina ja se on ollut uutena TVH:n aurausautona Kajaanin lentokentällä. Uutena se on varusteltu bensiinimoottorilla sekä hydraulisella kipillä ja puulavalla.

Sisu tuli Kajaanin ammattikoululle 1967, jossa se dieselöitiin vuonna 1967 ja siihen asennettiin vaihtolavalaitteet vuonna 1969. Muutostöistä on olemassa tarkat dokumentit. Tämän jälkeen ammattikoulu rekisteröi auton opetuskäyttöön.

1980-luvun alussa ammattikoulu myi käytöstä poistetun auton huutokaupalla Kuhmoon. 1990-luvun lopulla Sisu päätyi minulle ja entisöin sen. Sisu valmistui museorekisteriin vuonna 2000.

OLIVER

20 hv:n bensiinimoottorinen Oliver on ostettu uutena 1952 Kajaani Oy:lle, jossa se ollut lähinnä puusavotoilla auraustöissä. Suomessa Oliveriin on asennettu vinssillä toimiva puskulevy.

Kooltaan Oliver on Valmet 20:n kokoluokkaa. Oliver on ollut liian pieni ja heiveröinen raskaisiin ammattitöihin.

Erään kerran Oliver oli hajonnut Kuhmon savotalla auraushommissa niin pahasti, että se oli laitettu rekeen ja tuotu hevospelillä metsästä korjattavaksi!

Kajaani Oy:ltä se päätyi yksityisomistukseen. Minulle Oliver tuli 2000-luvulla telasto- ja moottorivikaisena. Muutenkin se oli päässyt rapistumaan lohduttomaan kuntoon.

Entisöin Oliverin vuonna 2004. Laitoin siihen mm. täysin uudet ja käyttämättömät telamatot. Ne oli koneen mukana varaosana ja ovat peräisin tiettävästi Kajaani Oy:n omistusajalta!