Mobilian tiedote 21.2.2013 koskee museoteiden hoitoa ja ylläpitoa. Veteraanikuorma-autoseura ry:n aloitteesta on museotieksi nimetty vuonna 1992 vanhan Jäämerentien legendaarisin osuus, Magneettimäki, Inarissa, Kaunispään tunturin pohjoisrinteessä. Vetku pystytti vuonna 1993 museotien varrelle muistomerkin Petsamon liikenteen veteraanien kunniaksi yhteistyössä suomalaisten ja ruotsalaisten kuljetusalan ammattijärjestöjen sekä eräiden muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa.   

 

 

MOBILIA / TIEDOTE 21.2.2013                                                                           JULKAISUVAPAA

 Suomessa on 22 museotietä ja 33 museosiltaa, jotka edustavat kukin valtakunnallisen tieliikenteen historian ilmiöitä. Nämä tiet ja sillat muodostavat Liikenneviraston museokohdekokoelman. Liikennevirasto teettää museoteille ja -silloille hoito- ja ylläpitosuunnitelmat, joita paikalliset elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset käyttävät alueidensa museokohteiden ylläpidon ohjenuorina. Museoteiden ja -siltojen hoito- ja ylläpitosuunnitelmat laativat konsultti Martti Piltz tieliikennemuseo Mobiliasta ja maisema-arkkitehti Laura Soosalu Destia Oy:sta.

Tuoreimmat hoito- ja ylläpitosuunnitelmat ovat valmistuneet tammikuussa 2013. Harrströmin museosillan sekä Paltaniemen museotien suunnitelmien valmisteluihin osallistuivat aktiivisesti paikalliset tahot kuten kotiseutu- tai kyläyhdistysten, matkailuyritysten ja paikallismuseoiden edustajat. Harrströmin kylässä myös sillan naapuritalojen asukkaat ovat osallistuneet aktiivisesti siltaympäristön ylläpitoon. Museotie ja -siltakohteet ovat usein tärkeitä erityisesti paikalliselle kulttuurille valtakunnallisen merkittävyytensä lisäksi.

 Harrströmin silta sijaitsee Harrströmin kylässä Korsnäsin kunnassa Etelä-Pohjanmaan rannikolla. Pohjanlahden rantatien varrella sijaitsevan Harrströmin sillan siltapaikalla on ollut silta viimeistään 1600-luvun puolivälissä. Vuonna 1893 kuvernööri päätöksen johdosta Harrströmin kyläläiset rakensivat paikalle kivipalkkisillan. Sillassa on käytetty satulakivirakennetta, mikä on muunnelma talonpoikaisista satulapuusilloista. Harrströmin kylä on vireä, ja sen asukkaat vaalivat siltaa osana hyvin säilynyttä kylää ja kalastussatamaa.

 Paltaniemen museotie sijaitsee Kajaanin kaupungissa Oulunjärven rannalla. Tien synty liittyy erämaiden asuttamiseen 1500-luvun lopulla. Paltaniementie on Pohjois-Suomen vanhin sisämaan maantie. 1800-luvun lopulla Paltaniemi oli Kainuun kulttuurielämän keskus, mihin vaikutti erityisesti Eino ja Kasimir Leinon vanhempien kodin sijainti Paltaniemessa. Paltaniemen vanha rakennuskanta on hyvin säilynyt ja uudet rakennukset on sopeutettu siihen tyylikkäästi. Museotiejakson pituus on 2950 metriä.

 Valtakunnallinen vastuu tienpidon periaatteista on Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella. Museoteitä ja -siltoja hoidetaan normaalin tienpidon osana yksilöllisten hoito- ja ylläpitosuunnitelmien mukaisesti. Museologisten tavoitteiden mukaisesti kohteita ylläpidetään niiden museointihetkeä vastaavassa kunnossa.

Hoito- ja ylläpitosuunnitelmat ovat luettavissa ELY-keskuksen internetsivuilla osoitteissa http://www.ely-keskus.fi/fi/Liikenne/perinnetoiminta/museoteita sekä http://www.ely-keskus.fi/fi/Liikenne/perinnetoiminta/museosiltoja

 Liitteenä kuvat Paltaniementiestä ja Harrströmin sillasta. Kuvat © Mobilia.

 Lisätietoja:

Martti Piltz, Mobilia    p. 044 090 6646                   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.